Hannah hartje Japan

Hannah hartje Japan

Japanfan Hannah deelt haar liefde voor Japan

Lees mee hoe zij Japan heeft ervaren en wat haar tips en favorieten zijn


Dat ikzelf Japanfan ben, is geen geheim. Veel van mijn klanten, volgers en nieuwsbrieflezers delen mijn passie voor Japan en een aantal van hun zijn net als ik ook in Japan geweest. Ik heb al met menig Instagram volger afgelopen jaren gekletst over hun en onze Japanreizen en daarom bedacht ik deze nieuwe blog serie. Hierin stel ik Japanfans vragen over hun liefde voor Japan. Lees je mee wat Hannah aan mij vertelde?

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven en hoe ken je mij?
Ik ben Hannah van ANO Studio. In het dagelijks leven illustreer ik, met name op Japan geïnspireerde prints. Daarnaast ontwerp ik sieraden en werk in een platenzaak (muzikale voorkeur electronica en Japanese city pop!). Marjolein ken ik via Instagram, waar ik haar ben gaan volgen nadat ze mijn werk deelde :)

Waar komt jouw liefde voor Japan vandaan en hoe deel jij dat met anderen?
Ik vond Japan altijd al een fascinerend land. Met name de esthetiek van ontwerpen en het ambachtelijke vind ik heel inspirerend. Daarnaast is de Japanse keuken echt de lekkerste by far. Dus toen ik eindelijk naar Japan ging voelde het bijna een beetje als thuiskomen.

Ik deel mijn liefde voor de Japanse cultuur in mijn illustratie werk. Waarin ik vaak kleine scenes teken die voor mij warme herinneringen aan Japan terugbrengen.

Wat is de mooiste plek die je hebt bezocht in Japan? En wat zou je nog graag willen zien in Japan?
Stiekem hou ik ontzettend van de overdonderendheid van Tokyo. Het grootse en oneindige van die stad vind ik zo fijn. Architectonisch is er zoveel te zien. Je kan er echt verdwalen en het voelt altijd alsof je weer iets bijzonders kan vinden.

Ik wil graag nog een keer naar Hokkaido voor de natuur. Mooie tegenhanger voor het stadse Tokyo.

In welk seizoen(en) ben je in Japan geweest? En in welk seizoen zou je nog graag naar Japan gaan? Kun je vertellen waarom?
In de lente. Eigenlijk per toeval maar ben toen wel helemaal gaan begrijpen waarom zoveel mensen gek zijn van sakura. Ik zelf werd toen ook wel een beetje een sakura-hunter op zoek naar mooie bloesemparken.

Eigenlijk lijken alle seizoenen me mooi om eens mee te maken omdat Japan ook zoveel unieke seasonal events heeft. Alleen de zomer lijkt me pittig, weet niet of ik die klamme hitte wel trek! ;)

Wat zijn jouw ‘must see’, ‘must do’ of handige reistips voor iemand die naar Japan gaat?
Probeer een klein beetje Japans te leren. Doe bijvoorbeeld een korte cursus Japans voor op reis. Dat maakt al zo’n verschil. Mensen waarderen het ontzettend als je je een klein beetje kan uiten in het Japans. En dat krijg je vaak dubbel terug in hartelijkheid.

Welk Japans eten eet je graag? En kun je een mooie herinnering aan een Japanse maaltijd delen?
Te veel om op te noemen! Maar okonomiyaki is denk ik wel mijn favoriet. Ook even een shoutout naar die heerlijke tamago-sando’s van de konbini!

In Matsumoto heb ik ooit in een heel klein, rokerig yakitori barretje het heerlijkste yakitori menu ooit gegeten incl de soms gevreesde kip-sashimi, aka rauwe kip. Er zat een oud mannetje nogal stoïcijns naast ons maar nadat we de torisashi met smaak hadden opgegeten kregen we een enorme glimlach terug.

Bij welk Japans restaurant in Nederland heb je (bijna) net zo lekker gegeten als in Japan?
Voor heerlijke yakitori zou ik naar Hakata Senpachi of La Kushi in Amsterdam gaan.

Wat is jouw favoriete Japanse film en/of boek?
Alles van Satoshi Kon, Ghost in the Shell van Mamoru Oshii en Spirited Away van Studio Ghibli blijven toch wel mijn favo films. One cut of the dead is ook een aanrader als je van onverwacht gekke zombie films houdt.

Snow Country van Yasunari Kawabata en Territory of light van Yuko Tsushima zijn beide prachtige boeken.

Naar welk Japanse evenement of markt in Nederland ga jij graag en kun je vertellen waarom?
Het Japan Festival in Amstelveen is altijd heel gezellig. Ik wil heel graag nog eens naar de Japanmarkt in Leiden maar op de een of andere manier lukt dat nooit. Misschien moet ik eens proberen er met ANO Studio te gaan staan!

Wat voor soort souvenirs koop je graag in Japan en wat is het mooiste souvenir dat je in Japan hebt gekocht?
Eten en stationery zijn wel mijn favorieten. Wellicht niet allermooist maar wel lievelings is Catzumi een poppetje uit zo’n gatcha machine. Het is basically een hele dikke kat in een sumo pak die lekker ligt te chillen. Catzumi heeft veel van mijn vakantiefoto’s opgevrolijkt door ergens in beeld te liggen :)
 

Hannah met catzumi in Japan
Hannah haar lievelings souvenir Catzumi 

Wat is het mooiste (handgemaakte) product in Japans thema dat je in Nederland (op een markt of in een Nederlandse webshop) hebt gekocht?
Niet gekocht, wel gekregen, mijn kleine bonsai boompje. Hoop deze nog voor heel veel jaar te hebben. Ben zo benieuwd welke vorm ik er uiteindelijk in kan krijgen.

Wat is jouw favoriete Japanse symbool en is er ook een (traditioneel) Japans patroon dat je mooi vindt?
Niet perse een patroon maar ik hou heel erg van de vlakverdeling in traditionele shoji deuren. Zo mooi grafisch!

Welke producten die ik (misschien wel speciaal voor jou) heb gemaakt van Japanse stoffen heb jij in huis?
Ik heb een setje aan haarelastieken met Japanse print van MIO en een hele mooie etui met Japanse bomen print.

 

Welk Mio Hartje Japan product uit m’n webshop vind jij het leukst?
Toch echt wel de etui’s, die zijn zo mooi gemaakt en super handig voor zoveel. Van pennen, make-up tot losse dingetjes die altijd in je tas rondzwerven.

Kun je jouw gevoel omschrijven als je een tas of accessoire van Mio Hartje Japan in je handen hebt?
Een stukje vakmanschap en dat ik een andere maker support in het verwezenlijken van haar werk, dat vind ik super leuk!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.