Ingrid Hartje Japan

Ingrid Hartje Japan

Japanfan Ingrid deelt haar liefde voor Japan

Lees mee hoe zij Japan heeft ervaren en wat haar tips en favorieten zijn


Dat ik zelf Japanfan ben, is geen geheim. Veel van mijn klanten, volgers en nieuwsbrieflezers delen mijn passie voor Japan en een aantal van hun zijn net als ik ook in Japan geweest. Ik heb al met menig Instagram volger afgelopen jaren gekletst over hun en onze Japanreizen en daarom bedacht ik deze nieuwe blog serie. Hierin stel ik Japanfans vragen over hun liefde voor Japan. Lees je mee wat Ingrid aan mij vertelde?
 

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven en hoe ken je mij?
Ik ben Ingrid, woon in Amsterdam met man Roland en zoon Jonas, waar ik trotse eigenaar ben van de online Japanse cadeauwinkel Roppongi. Ooit was het een stenen winkel, maar daar zijn we mee gestopt en nu werk ik met heel veel plezier aan de webshop!
Volgens mij hebben wij elkaar via Instagram ontmoet, maar misschien al wel eerder in de winkel die ik ooit had op de Rozengracht in Amsterdam!
 

Waar komt jouw liefde voor Japan vandaan en hoe deel jij dat met anderen?
In 1988 (vorige eeuw!) begon ik in Leiden met de studie Japanse Taal & Cultuur, nu Japanstudies, daar begon het een beetje te kriebelen. Ik begon er namelijk totaal blanco en wist eigenlijk weinig tot niks van Japan, behalve dan dat het een héle andere taal was met bijbehorend schrift. dat leek me wel interessant. Na mijn studie heb ik jarenlang bij de eerste Japanse supermarkt in Nederland gewerkt; de Meidi-Ya op de Beethovenstraat in Amsterdam. Daar heb ik al mijn kennis over de Japanse keuken opgedaan, alles wat nu razend populair is zoals miso, matcha, tsukemono (pickles), ramen en andere noedels lag daar gewoon in de schappen. Wel leuk dat het nu veel beter bekend is! Nu deel ik mijn liefde voor Japan niet alleen via mijn eigen Japanse webshop, een cadeauwinkel waar ik alles wat ikzelf leuk vind uit Japan deel met de rest van Nederland en België, maar ook via Proef Japan een online food platform helemaal gericht op de Japanse keuken.

Ingrid Hartje Japan

Ingrid op een beurs waar ze een furoshiki uitleg geeft

Wat is de mooiste plek die je hebt bezocht in Japan? En wat zou je nog graag willen zien in Japan?
Oh, daar vraag je me wat! Ik ben gek op Kyushu, het zuidelijke eiland. Daar hebben we rondgevaren tussen de Kujukushima bij Sasebo, op een hele erge kitsch-boot maar het uitzicht was prachtig, Ik was ook heel erg onder de indruk van Shin Hotaka bij Takayama in de buurt, we hebben daar de Shin Hotaka Ropeway naar boven genomen om te genieten van een fenomenaal uitzicht. We sliepen er in een ryokan met prachtige warmwater baden (onsen) en hebben er genoten van een bijzondere kaiseki maaltijd. Ook bijzonder is de treinreis van Tokyo naar Kamakura, langs de kust. Van de zee geniet ik altijd!

Ik wil nog heel graag naar Okinawa en skiën ergens waar de sneeuw op haar mooist is, Hokkaido of in de buurt van Nagano :)
 

In welk seizoen(en) ben je in Japan geweest? En in welk seizoen zou je nog graag naar Japan gaan? Kun je vertellen waarom?
Tijdens mijn jaar in Japan heb ik van alle seizoenen mogen genieten! De herfst blijft toch wel favoriet, ik hou van alle verschillende herfstkleuren en na een snikhete zomer zijn de koelere, maar nog steeds zonnige, dagen een verademing.
 

Wat zijn jouw ‘must see’, ‘must do’ of handige reistips voor iemand die naar Japan gaat?
Sla vooral Kyushu niet over als je gaat! Ik kreeg ooit de opmerking van een dame bij het reisbureau dat ze niet begreep waarom ik Nagasaki op m'n lijst had gezet, maar het is een heerlijk stadje waar je gerust een paar dagen door kunt brengen. Vooral interessant, omdat er een sterke Nederland connectie is. Anne Sey schreef een mooi boek over het eiland en de relatie met de Hollanders "Terug naar Japan".

Reistips:
- boek zeker een overnachting in een ryokan, da's een onvergetelijke belevenis. Zeker als je er een privébad bij hebt, maar dat hoeft niet perse hoor.
- Suica Cards worden niet meer gemaakt omdat er een tekort aan chips is, vind dus iemand die er een heeft om te lenen! Ze zijn tot 10 jaar na het laatste gebruik geldig. Je kunt er trein- en metro tickets mee kopen en soms ook betalen bij Konbini.
- Regel voor vertrek een Pocket Wifi voor onbeperkt internet tijdens je reis! Deze is fijn: Japan Wireless - Japan Pocket WiFi Rental, SIM Sales (japan-wireless.com)
- Neem vooral sokken zonder gaten mee, want je moet overal je schoenen uittrekken. Vergeet niet de w.c. slippers bij het toilet te laten!
- Stop ook wat Hollandse souvenirs in je koffer: stroopwafels, klompjes of andere kleinigheidjes, die zijn leuk om te geven als je kennis maakt met vriendelijke, behulpzame Japanners. Je host van de Ryokan waar je verblijft bijvoorbeeld.
 

Welk Japans eten eet je graag? En kun je een mooie herinnering aan een Japanse maaltijd delen?
Het liefst eet ik bij een Izakaya, een Japanse tapasbar zeg maar. Al die verschillende hapjes op tafel, de een nog lekkerder dan de ander, geserveerd in mooie schaaltjes en bakjes. We proberen bij het bestellen de Japanse regel aan te houden: gegrild, gefrituurd, gekookt, gestoomd, rauw; alle bereidingswijzen staan op tafel. Je mag me wakker maken voor een sappig gefrituurd stukje torikaraage, maar ik vind ook een bordje sashimi niet te versmaden!

Ik vertelde eerder al over de Kaiseki maaltijd die we aten in Shin Hotaka, we kregen als aperitief een typische sake uit de regio aangeraden: een kom sake met een vis op de bodem. Dat was wel ff schrikken! In Takayama aten we de allerlekkerste (Hida) wagyu bij een heel leuk familie restaurantje.

Ingrid Hartje Japan
Herinneringen uit Japan

Bij welk Japans restaurant in Nederland heb je (bijna) net zo lekker gegeten als in Japan?
Bij Yamazato in het Okura Hotel, geen twijfel mogelijk! Ze hadden er zelfs Hida wagyu die we dachten nooit te eten buiten Japan. De chef had hem speciaal meegenomen uit Japan, schreeuwend duur maar super lekker!

Maar ik ben ook groot fan van Hakata Senpachi en Oranda-Ya.
 

Wat is jouw favoriete Japanse film en/of boek?
Mijn favoriete film is Tampopo een heerlijke film, letterlijk! Ga hem kijken als je van ramen noedels houdt!

Mijn favoriete boek is 69 van Murakami Ryuu, de andere Murakami dus. Het speelt zich af op een high school in Sasebo, waar ik een jaar lang heel veel kwam aangezien we er in de buurt woonden. Een coming of age roman die zich afspeelt in 1969, ook nog eens mijn bouwjaar :)
 

Naar welk Japanse evenement of markt in Nederland ga jij graag en kun je vertellen waarom?
Ik kom er vooral zakelijk gezien en dan zijn mijn favorieten de Japanmarkt in Leiden en ook het Japan Festival in Amstelveen. Ik hoef er niemand iets uit te leggen over de spullen die ik verkoop, bijna iedereen is er bekend met Furoshiki, Koinobori, Bento, Tenugui en ga zo maar door!
 

Wat voor soort souvenirs koop je graag in Japan en wat is het mooiste souvenir dat je in Japan hebt gekocht?
Heel eerlijk gezegd heb ik in Japan altijd last van keuze-stress! Het aanbod en de winkels zijn zo groot dat mijn hoofd ervan tolt. De leukste en meest dierbare souvenirs (o-miyage in het Japans) zijn de cadeaus die ik van mijn vrienden en collega's heb gekregen toen we terug gingen naar Nederland: bekers, mooie Arita-yaki koffiekop, Kenzo theekopje, eetstokjes, boeken dat soort dingen. Wel duik ik altijd even een boekwinkel binnen om kookboeken of -tijdschriften te zoeken. Op het vliegveld gaat er altijd nog wat lekkers mee in die mooi verpakte dozen, Tokyo Banana of de Raisin Wich (als ik ze kan vinden!).
 

Wat is het mooiste (handgemaakte) product in Japans thema dat je in Nederland (op een markt of in een Nederlandse webshop) hebt gekocht?
Ik koop eerlijk gezegd niet zo heel veel bij andere shops, maar op mijn verlanglijstje staat nog wel een Maekake keukenschort van Batsu.
 

Wat is jouw favoriete Japanse symbool en is er ook een (traditioneel) Japans patroon dat je mooi vindt?
De kraanvogel vind ik mooi, het staat voor vrede en geluk. De mooie kleurrijke slingers bij het Peace-Park in Nagasaki (en ook in Hiroshima) vond ik heel indrukwekkend! Ook als crest is het een mooie afbeelding.
 

Welk Mio Hartje Japan product uit m’n webshop vind jij het leukst?
Ik vind de kinchaku tasjes het leukst, die doen me het meest aan Japan denken.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.