Jessica Hartje Japan

Jessica Hartje Japan

Japanfan Jessica deelt haar liefde voor Japan

Lees mee hoe zij Japan heeft ervaren en wat haar tips en favorieten zijn 


Dat ik zelf Japanfan ben, is geen geheim. Veel van mijn klanten, volgers en nieuwsbrieflezers delen mijn passie voor Japan en een aantal van hun zijn net als ik ook in Japan geweest. Ik heb al met menig Instagram volger afgelopen jaren gekletst over hun en onze Japanreizen en daarom bedacht ik deze nieuwe blog serie. Hierin stel ik Japanfans vragen over hun liefde voor Japan. Lees je mee wat Jessica aan mij vertelde? 
 

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven en hoe ken je mij? 
Ik ben Jessica Cozzi aka @thecozzicorner. In het dagelijks leven ben ik rijksambtenaar en ik ken jou via Instagram! En hoe we elkaar precies via Instagram kennen, weet ik niet eens meer. 😊 


Waar komt jouw liefde voor Japan vandaan en hoe deel jij dat met anderen?

Oef, dat is eigenlijk een lang verhaal, maar ik zal het kort houden. Mijn liefde voor Japan begon eigenlijk toen ik mijn eerste anime, Naruto, ging kijken toen ik 10 was. Mijn beste vriendin kwam er mee en was ervan overtuigd dat ik het leuk zou vinden. Eerst vond ik het raar om een serie in het Japans te kijken, maar na een paar afleveringen was ik om. In zo’n Japanse anime serie zie je veel van de Japanse cultuur terug: het eten, de architectuur, de nationale feestdagen, en andere gewoonten en gebruiken. Zo begon ik beetje bij beetje meer te leren over de Japanse cultuur – in eerste instantie vooral door anime dus! En als je het nog verder terug trekt, begonnen mijn eerste Japanse invloeden al bij het kijken van Pokemon, Shin-chan, en Medabots! Want in Pokemon aten ze al onigiri en vroeger dacht ik altijd dat dat iets van suiker of merengue moest zijn, want ze kregen er altijd energie van als ze het aten! Als kind bedacht ik me nooit dat dat een bal rijst met zeewier was, haha. 

Hoe ik mijn liefde voor Japan met andere deel, is vooral via Instagram, en van mond tot mond als ik mensen over Japan spreek.  
 

Hoe was het om in Japan te wonen?!
Ik heb van maart tot september 2023 in Tokio gewoond. Het was werkelijk waar een droom die uitkwam en ik heb iedere dag intens genoten. Van het eten, de mensen, de taal, het weer (!), de culturele festiviteiten en tradities, de seizoenen, de natuur – alles! Ik vind het bijzonder hoe Japan een land is wat écht 4 aparte seizoenen heeft en ook met de seizoenen mee leeft. In de winkels is qua aanbod en etalage al-les afgestemd op het huidige seizoen. Ook het eten in veel winkels is specifiek gericht op het huidige seizoen, qua smaak, vorm, of ingrediënt. Dat doen ze in Japan echt heel goed en dat was mooi om mee te maken. Ik ben in mijn vrije tijd vooral op bloemenjacht gegaan en heb culturele festiviteiten bezocht. Ik mis Japan, nu 2 maanden verder, nog iedere dag. Het zit er voorlopig niet in dat ik weer naar Japan zal gaan, maar dat ik ooit weer terug ga, is zeker! 

Jessica Cozi in Japan
Jessica op zomer festivals

Wat is de mooiste plek die je hebt bezocht in Japan? En wat zou je nog graag willen zien in Japan?
Ik ben 2 keer naar Japan geweest, de eerste keer was in 2018 op vakantie en dit jaar heb ik dus 6 maanden in Tokio mogen wonen. Ik heb nog lang niet gezien van het land wat ik zou willen zien, maar de mooiste plekken waar ik tot nu toe geweest ben, zijn Izu en Nikko. Izu is een schiereiland op 3 uur rijden van Tokio met prachtige stranden. Nikko is een natuurgebied met hele mooie tempels van enorme historische waarde. Van die 2 plekken was ik enorm onder de indruk. 
Ik heb een solo tripje naar Aomori prefectuur gemaakt en ik werd op slag verliefd op Aomori! Ik wil heel graag met mijn man terug om hem alles te laten zien en meer te zien van die prefectuur.
 

In welk seizoen(en) ben je in Japan geweest? En in welk seizoen zou je nog graag naar Japan gaan? Kun je vertellen waarom?
Ik ben in de lente en in de zomer in Japan geweest. Uiteraard staat het heel hoog op mijn lijstje om in de herfst te gaan! Maar eerlijk gezegd vond ik die zinderende zomer hitte wel meevallen (mits je overdag in de airco kan zitten). De talloze festiviteiten (matsuri’s) ’s avonds maken het echt een unieke tijd om Japan te bezoeken.
 

Wat zijn jouw ‘must see’, ‘must do’ of handige reistips voor iemand die naar Japan gaat?
Meestal raad ik ze mijn blogpost Hoe bereid ik me voor op mijn reis naar Japan aan. Sommige informatie is al wat verouderd, maar daar staan veel handige tips! 
Must see: Mount Fuji uiteraard! 
Must do: een planning maken van tevoren! Die hoeft niet dichtgetimmerd te zijn, maar goed van tevoren uitzoeken wat je wil doen (en reserveringen maken als dat moet!) is echt geen overbodige luxe.
 

Welk Japans eten eet je graag? En kun je een mooie herinnering aan een Japanse maaltijd delen?
Haha, dat is ook een leuke vraag voor mij als foodie. 😊 Ik ben gék op Japans eten! Ik kook bijna iedere dag thuis Japans. Toen ik in Tokio woonde, kookte ik nooit en ging ik iedere dag uit eten. Ik vind tonkotsu ramen ontzettend lekker. Het lekkerste wat ik in Japan gegeten heb is de geflambeerde citroen-zeezout sushi bij de kaitenzushi keten Misaki, de gefrituurde varkenshaas en oester bij Ebisu Katsusai Honten, en nagashi sōmen, koude noedels die je moet vangen met je eetstokjes uit een bamboe noedel glijbaan in Nagatoro! Dat vond ik echt súper lekker!  

Jessica Cozzi Japans eten
Foodie Jessica geniet van Japans eten


Bij welk Japans restaurant in Nederland heb je (bijna) net zo lekker gegeten als in Japan?

Oeh, er zijn wel goede Japanse restaurants in Nederland, vooral in de regio Amsterdam-Amstelveen. Ik heb ze natuurlijk niet allemaal geprobeerd, maar de allerlekkerste tonkotsu ramen van Nederland kan je eten bij Yokohama Ramen Saito in Schiedam! 
 

Wat is jouw favoriete Japanse film en/of boek? 
Ik kijk niet vaak Japanse films, maar de film Seven Samurai (1954) van Akira Kurosawa vond ik écht heel indrukkend. Het is een lange zit, maar ik zat 3,5 uur lang op het puntje van mijn stoel! Ik vind het bijzonder hoe een film die zó oud en uit zo’n andere cultuur komt, zelfs anno 2023 in Nederland als leuk, spannend, en grappig gevonden wordt.
 

Naar welk Japanse evenement of markt in Nederland ga jij graag en kun je vertellen waarom?
Ik probeer altijd naar Japan Festival in Amstelveen te gaan, want daar zie je veel authentieke Japanse bedrijven en kramen, en ik hoop na jaren weer naar de Japanmarkt in Leiden te kunnen.
 

Wat voor soort souvenirs koop je graag in Japan en wat is het mooiste souvenir dat je in Japan hebt gekocht? 
Ik koop graag traditionele, cultureel significante souvenirs, zoals furoshiki, tenugui, kibori kuma, kokeshi poppen, furin bellen, daruma, hankachi, en Japans servies natuurlijk. Het mooiste ‘souvenir’ wat ik mee terug uit Japan heb genomen is toch wel mijn Tsugaru Shamisen, een Japans snaarinstrument waar ik heel trots op ben!
 

Wat is het mooiste (handgemaakte) product in Japans thema dat je in Nederland (op een markt of in een Nederlandse webshop) hebt gekocht?
Ik ben enorm fan van de prints van Hannah, van anostudio. Ik heb er wel 3 hangen in mijn woonkamer! Ook mijn mooie rijstpapier plafondlamp van Ummei ben ik heel blij mee. En uiteraard mijn Mio Hartje Japan aankopen. 😊
 

Wat is jouw favoriete Japanse symbool en is er ook een (traditioneel) Japans patroon dat je mooi vindt?
Ik vind veel Japanse symbolen mooi, zoals Japanse bloemen (kersenbloesem, pruimenbloesem, hortensia’s, chrysanten, pioenrozen), en de Chōjū-jinbutsu-giga dierenprenten. De Japanse patronen Asanoha en Karakusa vind ik heel mooi!
 

Welke producten die ik heb gemaakt van Japanse stoffen heb jij in huis?
Ik heb zéér limited edition en unieke onderzetters die ik iedere dag gebruik. Een scrunchie en een haarelastiek en een XL Daruma button!
 

Welk Mio Hartje Japan product uit m’n webshop vind jij het leukst? 
Ik vind deze handtas met korte hengsels nu erg schattig maar ook het kinchaku ‘mandje’ wat je een keer gemaakt had met donkerblauw/rode stoffen vond ik héél mooi!

Kun je jouw gevoel omschrijven als je een tas of accessoire van Mio Hartje Japan in je handen hebt? 
Ik voel dat ik écht een handgemaakt product heb waar veel liefde en aandacht in zit. Ik vind het een mooie manier om ‘subtiel’ mijn liefde voor Japan uit te drukken. Vooral over de momiji haarstrik elastiek krijg ik veel complimenten. Ik zeg er dan gelijk bij dat het handgemaakt is door mijn instagramvriendin Mio Hartje Japan! 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.