Marian Hartje Japan

Marian Hartje Japan

Japanfan Marian deelt haar liefde voor Japan

Lees mee hoe zij Japan heeft ervaren en wat haar tips en favorieten zijn


Dat ik zelf Japanfan ben, is geen geheim. Veel van mijn klanten, volgers en nieuwsbrieflezers delen mijn passie voor Japan en een aantal van hun zijn net als ik ook in Japan geweest. Ik heb al met menig Instagram volger afgelopen jaren gekletst over hun en onze Japanreizen en daarom bedacht ik deze nieuwe blog serie. Hierin stel ik Japanfans vragen over hun liefde voor Japan. Lees je mee wat Marian aan mij vertelde?


Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven en hoe ken je mij?

Mijn naam is Marian Velzeboer, ik ben psychiatrisch verpleegkundige in Amsterdam. Ik ken jou via instagram, via via, ik denk via Roppongi of zo... Onze gezamenlijke passie voor Japan en dingen als handwerken heeft ons gelinkt. Grappig dat we elkaar letterlijk nog nooit in het echt hebben gezien. Afgelopen tijd hebben we elkaar door mijn wisseldiensten helaas misgelopen, jij stond toen op de Japanmarkt en zou naar het Japanfestival komen, beide dagen was ik aan het werk... Kei jammer.

Waar komt jouw liefde voor Japan vandaan en hoe deel jij dat met anderen?
Het grote contrast tussen de soberheid, rust, boeddhisme en de grote uitspattingen en uitbundigheid (de pachinko's/anime) is iets wat me altijd heeft aangetrokken. De hectische, intense, overvolle steden en daartegenover de serene rust in de prachtige natuur. En ik hou ontzettend van sushi en ramen ;-)

Ook Japanse kunst is iets wat me aantrekt, mijn man en ik zijn allebei flink getatoeëerd. En we hebben allebei grote werken in Japanse stijl, dat is ook 1 van de manieren waarop ik mijn liefde voor Japan deel met anderen. Daarnaast probeer ik af en toe wat te posten via instagram, bv knutselwerkjes die ik maak van Japanse papiertjes, dan wel geïnspireerd op Japan. Oh en niet te vergeten, ik hou van koken, daarmee deel ik mijn liefde voor Japan met anderen, vooral de vrienden die van eten houden!

Marian en Japans eten 
Marian geniet van het Japanse eten

Wat is de mooiste plek die je hebt bezocht in Japan? En wat zou je nog graag willen zien in Japan?

Wat een rotvraag, wij hebben zoveel mooie plekken bezocht... Nagasaki was qua vibe heel fijn, heel relaxed, daar voelden we ons echt snel thuis. Nikko was heel mooi en sereen, Nara overigens ook en sommige delen van Miyajima. Osaka vonden we ook fantastisch! De sfeer, het eten, de cultuur, heerlijk!! Heel graag zou ik nog in de winter naar Hokkaido willen gaan, het liefste om te snowboarden, maar Okinawa staat ook hoog op de to do list.

In welk seizoen(en) ben je in Japan geweest? En in welk seizoen zou je nog graag naar Japan gaan? Kun je vertellen waarom?
Wij zijn in de lente geweest, hopelijk gaan we volgend jaar weer in de lente. Ik zou in de winter nog wel graag naar Hokkaido willen om te wintersporten. Dat lijkt me heel gaaf!

Wat zijn jouw ‘must see’, ‘must do’ of handige reistips voor iemand die naar Japan gaat?
Ga naar Nagasaki! Mooie connectie ook met Nederland. Daarnaast was het atoombommuseum heel indrukwekkend en de vibe is superfijn. Kijk goed naar leuke aanbiedingen van bv hostels, als je ietsjes langer ergens blijft, krijg je soms kortingsbonnen voor musea en uitjes. Sowieso het verblijven in hostels levert leuke contacten én tips op!

Welk Japans eten eet je graag? En kun je een mooie herinnering aan een Japanse maaltijd delen?
Sushi natuurlijk! Maar ook ramen en okonomiyaki! Jeetje, een mooie herinnering aan een Japanse maaltijd... Weer zo een moeilijke vraag. In Nagasaki zaten we in een 'go-round-sushi-restaurant', we waren de enige westerse mensen daar, dus nadat we onze naam op een soort reserveringslijst hadden gezet, waren we best snel aan de beurt. We kregen een plaatsje aan de bar, wat heel leuk was, want we zagen de koks de sushi voor onze ogen maken. De kok vond het schijnbaar ook leuk dat we er waren, want hij begon druk met ons te kletsen. Op een gegeven moment vroeg hij wat we nog meer wilden en zonder in de kaart oid te kijken vroegen we naar 'unagi-sushi'. De beste man werd helemaal enthousiast 'oh! 'unagi, good choice!', dat twee westerse mensen bij hem aan de bar 'unagi' bestelden. Met veel plezier ging de beste man aan de slag voor ons en maakte de beste unagi-sushi die we tot dan ooit hebben gegeten!

Bij welk Japans restaurant in Nederland heb je (bijna) net zo lekker gegeten als in Japan?
Sushi Hanabi in Amsterdam. Ze hebben een Sushi Hanabi en een Yakitori Hanabi. Maar ik ben toevallig een paar weken geleden bij de Sushi Hanabi geweest. Man, man, man, niet te geloven, wat was dat goed. Dichterbij een Japanse ervaring in Noord Holland kom je niet...

Wat is jouw favoriete Japanse film en/of boek?
Ik denk toch wel dat mijn favoriete Japanse film 'My neighbor Totoro' is.

Naar welk Japanse evenement of markt in Nederland ga jij graag en kun je vertellen waarom?
Japanfestival in Amstelveen is altijd leuk, net als de Japanmarkt in Leiden. Dit jaar allebei helaas gemist vanwege werk. Als ik er wel heen ga, dan is dat omdat ik het leuk vind om Japanse dingen in Nederland te zien en soms te kopen. Op het Japanfestival vind ik het altijd leuk om lekker te eten en te drinken. Op de Japanmarkt hebben we ook wel kunst gekocht, maar ook sake en ander lekker eten en drinken. Het is fijn om daar rond te lopen en terug te denken aan de reis die we eerder maakten naar Japan. Het is dus vooral fijn om herinneringen op te halen middels dit soort markten en festivals.

Wat voor soort souvenirs koop je graag in Japan en wat is het mooiste souvenir dat je in Japan hebt gekocht?
Er is geen specifiek soort souvenir wat ik graag koop, als ik iets leuks zie dan neem ik het mee. Dat kan een pen zijn, maar ook een mooi ornamentje, ik heb zelfs een keer een skateboard gekocht. Maar het mooiste wat ik in Japan heb gekocht is een hanya-masker van hout. Of de tatoeage van Bodhidharma (daruma) die ik in Yokohama heb laten zetten, door één van de bekendste Japanse tatoeëerders ter wereld.

 Marian op de fiets in Japan
Marian bij een souvenir shop in Japan

Wat is het mooiste (handgemaakte) product in Japans thema dat je in Nederland (op een markt of in een Nederlandse webshop) hebt gekocht?

Ik denk stof of een zijden rol met een schilderij/print er op. Het is een soort berglandschap met een bruggetje, tempel en rivier, heel simpel en mooi.

Wat is jouw favoriete Japanse symbool en is er ook een (traditioneel) Japans patroon dat je mooi vindt?
Qua symbolen is er zo veel te benoemen. Maar de sakura en de kraanvogel vind ik heel mooi in de Japanse symboliek, niet voor niets heb ik een volledige legsleeve laten tatoeëren met kraanvogels. Het patroon de seigaiha vind ik heel mooi, het spreekt me aan op een of andere manier. Het geeft een soort rust en overzicht.

Welke producten die ik (misschien wel speciaal voor jou) heb gemaakt van Japanse stoffen heb jij in huis?
Ik heb een paar scrunchies, maneki neko elastieken, buttons en een handtasje van jou in huis.

Welk Mio Hartje Japan product uit m’n webshop vind jij het leukst?
Jouw tasjes zijn prachtig!

Kun je jouw gevoel omschrijven als je een tas of accessoire van Mio Hartje Japan in je handen hebt?
Het handgemaakte en daarmee unieke item wat je in je handen hebt, dat is zo een fijn gevoel. Er is iets speciaal gemaakt voor mij, dat geeft een goed gevoel.

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.